Vprašajte nas
Izbor izdelkov

Kako v gostinstvu sodelujemo s profesionalnim fotografom

Šef restavracije se mora v nekem trenutku odločiti, da naroči storitev profesionalnih fotografov. Predstavljamo vam nekaj pomembnejših nasvetov pri ustvarjanju jasne in prepoznavne fotografske predstavitve restavracije.

Lastniki restavracij bi morali pri sodelovanju s profesionalnimi fotografi slediti pravilu “manj je več.”

To velja tako za predstavitev jedilnega lista, notranje opreme, kot tudi za celostno podobo restavracije na spletni strani. Večina lastnikov se namreč napačno odloči in od fotografa pričakuje preveliko število posnetkov. Na koncu pa niso vedno izbrani najboljši. V takšnem primeru žal količina prevlada nad kakovostjo. Vedeti moramo, da na hitro narejeni posnetki pogosto niso dovolj dobri, da bi jih lahko objavili na spletni strani restavracije. Pred pričetkom dela je dobro, da se s fotografom posvetujemo, kaj bo njegovo delo, mi pa imamo že pripravljen seznam stvari za fotografiranje. Zaposlene tudi seznanimo s tem, kaj se bo dogajalo v restavraciji.

Fotografiranje portretov, notranje opreme, prostorov in detajlov je običajno enostavnejše od fotografiranja hrane in jedi. Pri slednjih je za fotografa pomembno, da sodeluje tudi z vodjo kuhinje in kuharji, saj tako bolje pridejo do izraza posamezni detajli jedi. Večina fotografov vam bo lahko tudi svetovala pri postavitvi jedi na krožniku. Včasih se šef kuhinje prepozno odloči, da bo kaj spremenil pri postavitvi, in sicer ko je fotograf že pripravljen in je upošteval spekter potrebnih dejavnikov za kakovostno fotografijo, kot so: kot fotografiranja, ostrina in osvetlitev.

Sodelovanje med šefom kuhinje in fotografom je torej zelo pomembno. Šef kuhinje lahko fotografa opozori, da določene kombinacije hrane, na primer sveže začimbe na vroči hrani in omakah, ne ohranijo dolgo svežega in lepega videza, fotograf pa mora biti dobro pripravljen in seznanjen, katere jedi bo fotografiral.

Pravilna svetloba je pri kakovostnih posnetkih jedi in hrane zagotovo odločilen dejavnik. Večina fotografov se bo pri fotografiranju predmetov raje odločila za dnevno svetlobo kakor za umeten vir, kot so na primer dodatne luči. Žal je dnevna svetloba v kuhinjah restavracij prava redkost. Če v kuhinji vaše restavracije torej ni dnevne svetlobe, je dobro, da se pozanimate, če je fotograf, ki ga boste najeli, vajen slikanja hrane s flešem. Če tega ni vešč, je bolje, da naredi posnetke hrane izven restavracije. Pri sodelovanju z restavracijami višjega cenovnega razreda je to sicer težko izvedljivo, saj za pripravo in končen izgled neke jedi poskrbi več kuharjev in pomočnikov.

Svobodni fotograf Rob Lawson predlaga, da k sodelovanju povabite tiste fotografe, ki že imajo nekaj izkušenj s fotografiranjem restavracij in hrane. Prepričan je namreč, da lahko fotograf, ki ima bogate izkušnje na tem področju, naredi najboljše posnetke, saj je vajen dela v podobnih okoliščinah in že pozna določene “pasti” pri fotografiranju teh objektov. Lawson je skeptičen pri izbiri fotografa, ki nima nobenih izkušenj s fotografiranjem hrane. Svetuje, naj bomo pozorni tudi na objavo njegovih fotografij v medijih.

Avtorske pravice so lahko sporne, zato je pomembno, da se pred snemanjem dobro pozanimamo, kaj lahko naredimo s posnetki. V večini pogodb je dogovorjeno, da lahko šef restavracije objavi fotografije za promocijo svoje dejavnosti na spletni strani, na socialnih omrežjih in v publikacijah, ki so namenjene gostincem. Fotografije lahko posreduje časopisom, revijam in spletnim stranem, ko želi oglaševati restavracijo. Običajno nam fotograf zaračuna dodaten znesek za tiste objave, ki ne sodijo v sklop klasičnega oglaševanja, kot so televizija, oglasi, letaki in internet. Gre za objave fotografij v kuharskih knjigah, v katalogih izdelkov za nakupovalna središča in v reklamah, kjer ne oglašujemo restavracije. Vsekakor se prej pozanimajte, komu vse lahko posredujete posnetke, da se izognete nesoglasjem s fotografom.

Izkušen fotograf vam bo za približno pol dneva dela zaračunal od šestdeset do sto petdeset evrov in za cel dan od sto petdeset do tristo. V ceno so vključeni tudi digitalna obdelava posnetkov, retuširanje, popravljanje barvnih odtenkov, kjer je to potrebno in pretvorba v želeni format (jpg ali tif). Po navadi to delo vzame približno toliko časa kot fotografiranje. Večina fotografov računa tudi potne stroške. Šefi restavracij višjega cenovnega razreda so običajno pripravljeni del stroškov plačati vnaprej ali pa kot del plačila ponudijo obrok hrane, kar nekateri fotografi z veseljem sprejmejo.

Fotograf bo v pol delovnega dneva naredil nekaj portretnih posnetkov zaposlenih, nekaj fotografij notranjih prostorov in fotografiral šest jedi. V kolikor mu bo to dopuščal čas, bo naredil tudi šest fotografij detajlov. Če pa bo fotografiral cel dan, bo lahko naredil bolj celosten izbor posnetkov.

Agencije, ki zastopajo fotografe, stremijo k temu, da sodelujejo z zanesljivimi posamezniki. Fotografi lahko sodelujejo z restavracijami pri projektih in ne zgolj občasno in honorarno. Agencija seveda vzame del zaslužka, a tudi poskrbi za organizacijo dogodka in nam svetuje, kaj potrebujemo za dobro predstavitev, na primer v neki publikaciji. Na snemanje pošlje zaposlenega, ki sodeluje pri organizaciji in je pozoren, da vse poteka po dogovoru. Agencija tudi poskrbi, da šef kuhinje odgovorno sodeluje pri snemanju. Lawson pravi, da pogosto od fotografa zahtevajo, da naredi posnetke jedi, katerih priprava je zahtevnejša in izgled bolj dovršen. Šefi kuhinj pa so bolj osredotočeni na jedi, ki jih dnevno pripravljajo in poskrbijo, da lepo izgledajo. Iz dobrih posnetkov jedi mora biti razvidna predvsem ponudba restavracije in ne toliko talent šefa kuhinje.

Za konec vam predstavljamo nekaj koristnih nasvetov pri fotografiranju hrane. Povzemamo jih iz knjige »Fotografija moderne kuhinje« (Nathan Myhrvold, The Photography of Modernist Cuisine).

• Izbirajte jedi, ki so čim bolj »fotogenične« in predvsem se izognite tistim, ki so rjave barve. Jed naj bo pripravljena iz svežih in prepoznavnih sestavin, njena oblika pa strogo geometrična. Za fotografije velja splošno pravilo, da so predjedi in sladice najbolj »izpovedne«.

• Pri delu uporabljajte naraven vir svetlobe, kjer lahko pride do izraza tudi dobro razpršena svetloba fleša. Večina amaterskih fotografov bo uporabila daljšo osvetlitev, zato če je le možno fotografirajte pri naravni dnevni svetlobi. Če boste morali uporabiti fleš, naj se njegova svetloba odbije od bele ponjave in tako predmeta ne osvetli neposredno.

• Bolje je, da uporabljate fiksen in ne »zoom« objektiv. Objektivi, ki omogočajo različne goriščne razdalje, so bolj uporabni za različne fotografske situacije, medtem ko so objektivi s fiksnimi goriščnicami bolj kakovostni in omogočajo ostrejše fotografije ob bolj odprti zaslonki, kar omogoča tudi boljši nadzor nad globinsko ostrino in slikanje ob ambientalni svetlobi.

• Poiščite najboljši kot fotografiranja. Naredite posnetke iz različnih zornih kotov in se osredotočite na posamezne zanimive detajle jedi.

• Pri delu uporabljajte stativ. Ko fotografirate pri naravni, dnevni svetlobi, je zelo pomembno, da je aparat stabilen in nepremičen, saj bo čas osvetlitve razmeroma dolg. Stativi s kroglično glavo so najprimernejši za tovrstno delo, saj omogočajo enostavno rotacijo pri fotografiranju hrane.

• Preprečite tresljaje. Tudi če uporabljate stativ, lahko s tem, ko pritisnete na sprožilec aparata, povzročite, da predmet ne bo več »oster«. Tresljajem se lahko izognete z uporabo daljinskega sprožilca ali nastavitvijo zamika avtomatskega proženja za nekaj sekund ( od tri do deset ).

• Pri delu pazite na čistočo. Krožniki morajo biti čisti in brez najmanjšega madeža. Pri fotografiranju jedi od blizu vsak, še tako majhen madež, močno izstopa in je zelo moteč.

• Pazite tudi, da z omakami in okraševanjem ne pretiravate.

• Poigravajte se s koti. Kot, pod katerim običajno gledamo pripravljeno jed, pogosto ni najboljši za dober posnetek. Fotografirajte jo bodisi z višjega ali nižjega kota. Pri tem izostrite najbližji ali pa najbolj zanimiv del jedi.


Vir: objavljeno v reviji Gostinec marec/april 2014

<-- Nazaj na Članke

 

Na vrh strani

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani
AddThis
Vtičnik za Facebook, Twitter,...