Vprašajte nas
Izbor izdelkov

Sveže barve in domišljija bodo spremenile videz vašega lokala

V veliko picerijah danes opazimo dolgočasne notranje prostore z belimi stenami, brezosebno opremo, izprane, medle barve namiznih prtov in natakarje v belih srajcah. Sodobne picerije so lahko tudi drugačne in postanejo prostor s posebnim vzdušjem, kjer se prepletata izvirnost osebnega okusa in sodobna notranja oprema. Že majhne rešitve in sveže ideje lahko včasih pričarajo pridih prefinjenosti in elegance. V nekaterih picerijah so se lastniki odločili spremeniti dolgočasen in star videz svojega lokala in v sodelovanju z nasveti arhitekta ustvarili nov, svež in drugačen lokal. Seveda pa ne trdim, da je potrebno vedno znova in za vsako ceno spreminjati tradicionalno podobo picerije in tako ustvariti lokal s sodobnim ali celo futurističnim videzom. Vsakokrat se pač svobodno odločamo med klasičnim in modernejšim oblikovanjem, saj imamo danes na voljo številne oblikovne rešitve, s katerimi lahko tradicionalen oziroma klasičen videz lokala prenovimo in popestrimo s svežimi barvami in kančkom domišljije.

Morje lokalov

V vsej Italiji je približno 45.000 picerij, ne samo tradicionalnih, temveč tudi tistih, kjer pečejo samo pice. Gre za resnično široko ponudbo in v številnih javnih lokalih se zavedajo, da je potrebno slediti spremembam, in sicer glede estetskega videza lokala kot tudi ustvarjanja novih receptov pri pripravi testa za pice. Picerija je prostor, kjer ne uživamo zgolj v dobri hrani, temveč se tudi sprostimo, zabavamo v prijetni družbi in s tem zadovoljimo vse čute. Sodoben gost picerije ne obišče samo zaradi gastronomskih užitkov, ampak tudi zaradi zabave in sprostitve. Lastniki picerij, ki ne zmorejo slediti tem trendom ostajajo zato pri stereotipnih »podobah« Napolija in upodobitvah zvitega služabnika iz tega mesta - Pulcinelle. Preživete so tudi dekoracije v kmečkem stilu, zelo moteča je medla ali premočna osvetlitev prostora, enake mize, ki popolnoma zapolnijo prostor in s hrano zapacan jedilni list. Tisti lastniki, ki se zavedajo, da morajo slediti spremembam, poskrbijo za vsaj nekoliko drugačen videz svojega lokala. Sprememba je seveda odvisna predvsem od vrste gostov; družin, mladine, poslovnežev in starejših. Picerije postajajo, kot smo že omenili, mesta zabave in druženja, v njih se prepleta zanimiva glasba in pestra ponudba hrane ter pijače. Nekatere picerije ponujajo poleg okusnih pic tudi tipične jedi drugih držav, spet druge so postale vrhunske restavracije z izbrano ponudbo jedi. Dejansko lahko opazujemo raznolikost ponudbe tistih picerij, ki sledijo spremembam, trendu sodobnih tokov in se na ta način prilagajajo krizi oziroma »iščejo« izhod iz nje.

Pomembna ni samo notranjost lokala

Ko govorimo o stilu nekega lokala, nimamo v mislih samo njegove zunanje podobe, notranjih prostorov in opreme. Zaradi velikih finančnih stroškov si mnogi lastniki ne morejo privoščiti popolne prenove lokala. Lahko pa že z majhnimi spremembami pričarajo precej drugačno vzdušje in hkrati »osvežitev« podobe lokala. Dovolj je že, če na primer s primerno osvetlitvijo, kot je diskretna svetloba luči ali sveč, ustvarimo intimna »zavetja« znotraj prostora. Močna, neposredna svetloba je za marsikoga moteča in neprijetna. Zaposleni v vaši piceriji so lahko oblečeni v lepe uniforme in predpasnike, ki se barvno skladajo z namiznim servisom; priborom in krožniki. Tudi ta lahko izstopa v obliki ali barvah, izvezeni prti pa se v barvah in detajlih skladajo z notranjo opremo in uniformami. Igranje z barvnimi kombinacijami lahko ustvari drugačen in svež videz prostorov. Tople in »elegantne« barve so v harmoniji ali pa v kontrastu z ekstravagantnimi in živahnimi dodatki. S prtom mizo prekrijemo, jo okrasimo, zato zavzema pomembno mesto pri dekoraciji notranjosti lokala. Izbira prta je zelo pomembna, saj tudi s tem ustvarjamo pozornost gostov. Zato naj bo miza skrbno, natančno in lepo pripravljena za obed. Pridih elegance bomo ustvarili z zlatimi in srebrnimi barvami, z vijolično dodali nekaj modernega, z rdečo in oranžno pa prostor poživili. Kombinacija belih in modrih odtenkov bo »priklicala« morsko vzdušje.

Nekaj zgledov dobre prakse

Ko se enkrat odločimo, da bomo posodobili videz lokala lahko poiščemo navdih za dobro idejo pri tistih lokalih, ki s svojo izvirnostjo in videzom izstopajo. Pozorni moramo biti, kot smo že omenili, na izbor barv, prtov, krožnikov in pribora. Dober vir idej so predvsem znani lokali in picerije v tujini, pri obnovi katerih so sodelovali priznani oblikovalci in arhitekti. Philip Jodidio je v knjigi »Architecture Now! Restaurants & Bars« zbral veliko tovrstnih lokalov, knjigo opremil z bogatim fotografskim gradivom in opisi. V njej boste zagotovo našli nešteto zanimivosti, detajlov in barvnih idej. Z drobnimi detajli, ki jih lahko vedno zamenjamo, kot so prti in pogrinjki, se prilagodimo letnim časom in pomembnim dogodkom (božič, novo leto, valentinovo, velika noč…).

Francoski arhitekt Christian Biecher se je, denimo, podpisal pod projekt obnove restavracije »Fauchon« iz Pekinga. Manjše mize so okrogle, stoli pa zaobljenih in mehkih linij. Zanimivo je predvsem kako je oblikovalec združil nežnost in mehkobo roza barve miz s strogo in hladno črno stolov. Posnemamo jo lahko z izbiro prtov in prtičkov v roza barvi in s tem poživimo že tako elegantno mizo. Naslednji je primer londonske restavracije svetovno priznanega kuharja Alain Ducassea. Opremil jo je Juin Manko. Vsak oblikovni detajl v lokalu je preudarno izbran in izviren. Predmeti so svetlih in pastelnih barv, prtički so v roza odtenkih, pribor je posebej izbran in »vrhunskih« oblik; celota je eleganten in prefinjen pogrinjek.

Restavracija in picerija »Grani e Braci« iz Milana v Italiji je lep primer, kjer se prepletata klasična eleganca in moderna udobnost. Prostor te prijetno sprejme, vzdušje je toplo. Na mizah iz svetlega lesa so preprosti, beli namizni prti, izstopa tudi eleganca stolov v isti barvi. Ostanimo še malo v Milanu in pojdimo na obisk v znan in vedno poln lokal »Anema e Cozze«. Tu se bela in modra barva prepletata in ustvarjajta »morsko« atmosfero. In že smo v mislih na morju, sveža sapica morskega vetra nam mrši lase. V spomin se nam prikrade dejstvo kako preprosti in enostavni so obmorski lokali. V lokalu »Anema e Cozze« so dosegli z opremo prav to; eleganco, ki se »druži« z morsko ležernostjo.

Poleg prtov moramo seveda biti pozorni tudi pri izbiri kozarcev in pribora. Kuharski poznavalci menijo, da je pravilen izbor pribora skoraj tako pomemben kot hrana, ki jo ponudimo. Celo nekateri znani kuharji, kot je na primer Gualterio Marchesi, so se podpisali pod svojo oblikovalsko kolekcijo pribora.

Zunanji izgled lokala

Naj za konec tega razmišljanja spomnimo na posebno pozornost, ki jo poslovni svet Italije namenja gostilnam in picerijam, ki iščejo nov koncept in rešitve iz trenutno težke ekonomske situacije. V Italiji je bil jeseni leta 2012 razpisan natečaj za oblikovalce, ki so predstavili svoje projekte oblikovnih inovacij in predlogov za picerije. Natečaj je potekal v sodelovanju s Politehničnim konzorcijem iz Milana.

Družba v kateri živimo se stalno spreminja in sočasno se preoblikujejo tudi trendi in norme. Živimo v okolju, kjer je v vsakdanjem življenju zelo pomemben zunanji videz, skoraj na vsakem koraku smo pozorni in nas privlačijo oblikovno lepi predmeti in izdelki. »De gustibus non est disputandum« ali o okusih se ne bomo prerekali, o čemer so bili prepričani že stari Rimljani, mi danes pa opažamo, da je vedno več tistih potrošnikov, ki so zahtevni, kritični in pozorni pri izbiri izdelkov in storitev. V ospredju so besede oblikovanje, inovacije in sproščeno vzdušje. Zdi se, da vse več gostov izbere tisti lokal, kjer se lahko zabavajo, družijo in imajo občutek, da se resnično dobro počutijo. Nekateri lokali, restavracije, bari in picerije, kjer ponujajo hrano, pijačo in zabavo, so postali »institucije«, njihovi lastniki in zaposleni so sposobni v vsakem trenutku predstaviti tisto kar ponujajo in v čemer se morda razlikujejo od drugih. Tako oblikovanje notranje opreme, dodatkov kot tudi arhitektura objekta je sad premišljene estetike in uporabnosti.

Ne glede na to, ali se boste odločili za temeljito prenovo vašega lokala ali zgolj z manjšimi spremembami in dodatki poživili prostor, pomembno je, da ste drugačni, izvirni in da se vsaj malo prepustite fantaziji. Presenetili boste svoje zveste goste, ki bodo uživali v dobri hrani in prijetnem ambientu.

VIR: objavljeno v reviji Gostinec julij/avgust 2014

<-- Nazaj na Članke

Na vrh strani

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani
AddThis
Vtičnik za Facebook, Twitter,...