Vprašajte nas
Izbor izdelkov

Kako v gostinstvu narediti vtis na gosta

Star pregovor pravi, da imamo samo enkrat priložnost, da naredimo dober prvi vtis. V gostinstvu bi se morali nanj večkrat spomniti in ga upoštevati. Ko v nekem trenutku sprejmete novo stranko je zelo pomembno, da je obisk vašega lokala, bara ali restavracije zanj prijetna izkušnja vse do trenutka, ko zapusti prostor. Ni boljše reklame kot zadovoljen gost, ki z nasmehom odhaja iz vaše restavracije in vam obljubi, da bo še prišel. Potrebno je veliko več truda in energije, da pridobimo novo stranko kot za ohranitev stalnega gosta. Ne glede na to ali ste lastnik majhnega lokala s sendviči in napitki ali večje restavracije, vedno lahko z drobnimi pozornostmi poskrbite, da bo gost zadovoljen in se bo pri vas dobro počutil. Vedno ga pozdravite z nasmehom, tudi če govori po telefonu. Ko odhaja, se mu prijazno zahvalite za obisk, tako pokažete, da ste veseli njegovega obiska.

Verjetno ste že slišali za izrek, da je vaša kuhinja tako čista kot so vaša stranišča. Podobno velja za jedilni list. Vzoren jedilni list je brez madežev, prstnih odtisov in ni obrabljen. Čistoča restavracije je vsekakor na prvem mestu.

Ponudbi na jedilnem listu lahko dodate več osebne note, in sicer tako, da ponudite hišne posebnosti, na primer solatne prelive, jedi, ki so vaša kuharska mojstrovina in domače sladice. Takšen pristop je učinkovit in tudi cenovno ugoden, saj združimo klasično ponudbo sestavin z našim osebnim izborom. Na ta način dodate vaši restavraciji osebno noto in tako boste korak pred konkurenco. Vaš jedilni list je lahko poseben tudi na ta način, da jedi poimenujete nekoliko drugače, izberete “romantična” imena in vzbudili boste pozornost vaših rednih gostov. Z izborom besed kot so; popečen, uvožen, s poreklom in sušen na soncu postanejo predjedi in priloge privlačnejše.

Vašo redno ponudbo lahko popestrite tudi tako, da ponudite strankam možnost odnesti hrano s seboj. Če je vaša kuhinja majhna ali imate malo zaposlenih, je na začetku dobro narediti jedilni list na katerem je tudi ponudba jedi, ki jih gostje lahko odnesejo s seboj. Zagotovo si boste tudi s tem povečali promet, saj je povpraševanje po tovrstni ponudbi veliko. Če imate v vaši restavraciji dovolj prostora, je vsekakor zanimiva tudi ideja o praznovanju rojstnih dni. Gosta tako motivirate za ponovne obiske. Ponudite jim, da izbirajo med brezplačnim kozarcem dobrega vina, predjedjo ali posebno sladico. Strošek ni tako velik, prijeten in pozitiven vtis, ki ga naredite, pa bo zagotovo poplačal vaš trud.

Svetujemo vam nenehno, a taktno ugotavljanje in upoštevanje želja vaših gostov. Prosite jih, naj svoje vtise in želje napišejo na vizitko ali kartico, ki jo priložite k računu. Želje, predloge, pohvale in pritožbe redno pregledujte in jih upoštevajte, na ta način bodo stranke opazile, da se trudite, sledite predlogom in vam ni vseeno.

Okrasite prostore vaše restavracije v skladu z letnimi časi in ponudbo jedi. Gostje se bodo vračali in uživali v dobri hrani in prijetnem okolju.

Dodaten dober vtis boste ustvarili, če računu priložite čokoladen ali sadni bonbon. Gost bo zagotovo vesel te pozornosti, vam morda pustil večjo napitnino in odšel zadovoljen ter s prijetnim občutkom. Predlagamo vam tudi, da na hrbtno stran računa z roko napišete Hvala za vaš obisk.

Vedno ponudite strankam kaj novega. Svežino in kulinarično kreativnost izrazite z rednimi novostmi na jedilnem listu. To je lahko izbira krepčilnih in vročih juh ali prilog v mrzlih zimskih dneh in svežih, lahkih solat ter sladic v poletnih mesecih. Ponudbo jedi predstavite kot tematske sklope, sodelujete lahko pri oblikovanju embalaže za hrano, ki jo gost naroči in odnese s seboj in o vsem tem obvestite svoje stranke.

Gostu, ki vas obišče prvič, podarite kupon primerne vrednosti, ki ga bo »unovčil« ob ponovnem obisku. To je idealna spodbuda zanj, da se vrne in poizkusi še kakšno jed, morda s seboj pripelje prijatelja ali družino.

S privlačno ponudbo jedilnega lista pridobite goste

Poleg kakovostne hrane ki jo kuhate, raznolikih jedi, ki jih ponujate in zanimive dekoracije na krožnikih, je zelo pomembno kako tržite vašo ponudbo. Na tej točki je ključna zanimiva predstavitev jedilnega lista.

Razvrstitev jedi znotraj menija in pospeševanje prodaje

Ali ste vedeli, da razvrstitev jedi znotraj jedilnega lista lahko vpliva na to ali boste poslovali z dobičkom ali izgubo? Kako lahko vplivate na to, da se bo gost odločil za tiste jedi, ki so dražje in boste imeli večji dobiček? Če so jedi, ki jih nudite, na eni sami strani, potem naj bodo na sredini jedilnega lista tiste najdražje. Če je jedilni list na dveh straneh, so navedene najdražje jedi na sredini druge strani.

Ponudite možnost izbire glede cene in okusov

Za jedi, ki so dražje, ponudite tudi možnost izbire in s tem nižjo ceno. Solata z dodatkom mesa ali ribe bo dražja od sestavljene ali samo z beljakovinami. Pripravite solate s posebnimi siri, švicarskim na primer, ali s koščki popečenega piščanca in mesa jastoga. To je preprost način, s katerim povečate dobiček in imate ob tem tudi pestrejšo ponudbo jedi.

V jedilnem listu naj bo poudarek na jedeh in ne na cenah

Običajna napaka, ki jo opazimo pri večini jedilnih listov je, da so cene navedene v stolpcu, na desni strani, in sicer je velikost pisave enaka kot za opise jedi. Bolje je, da so črke za opise jedi večje od številk pri cenah, ki pa so še dovolj velike in razločne.

Ponudite nekaj svežega in novega

S svežimi in novimi sestavinami boste gostom vzbudili željo po naročilu nečesa posebnega in drugačnega. Nove ponudbe predjedi so odlična izbira in gostje si jih med seboj lahko tudi delijo.

Manj je več

Ne zasujte gostov s preveliko izbiro jedi. Prevelika ponudba na jedilnem listu upočasni promet in pretok gostov. Privabite ljudi z opaznimi napisi kot so na primer »pestra izbira sendvičev« ali »sestavite si svojo solato«.

Pet korakov na poti do cvetočega posla

Ko vam v poslu ne gre najbolje je dobro, da to obdobje izkoristite za tehten premislek. Ne glede na to, da je vaša restavracija na dobri lokaciji in imate izvrstno hrano, prijazne in ustrežljive natakarje, manjši obisk in posledično upad prihodka vedno vpliva na zagon in voljo pri delu. Ponujamo vam pet ključnih predlogov, ki vam v praksi lahko pomagajo pri premagovanju krize in boste z njihovo pomočjo povečali dobiček ter dobili novo energijo.

1. Osredotočite se na tisto, v čemer ste najboljši
Izpostavite tiste jedi, v pripravi katerih ste boljši in ustvarjalnejši od drugih. Večja in bolj raznolika ponudba jedi pomeni, da potrebujemo več krožnikov, pribora in ostalih gospodinjskih pripomočkov, zato je prihodek običajno nižji, stroški dela pa višji. Skromen izbor jedi, pri pripravi katerih smo se potrudili in uporabili najboljše sestavine, zagotovo vpliva na večji obisk. Veliko bolj kot na primer velika ponudba jedi, ki smo jih na hitro pripravili, s sestavinami slabše kakovosti in brez posebnega občutka. Izberite pet ali šest tistih jedi, ki po vašem mnenju izstopajo. O tej izbiri seznanite vaše zaposlene, ki jih bodo gostom bolje predstavili. Najboljša reklama ni plačan oglas, ampak dober glas, ki ga o vas širijo zadovoljne stranke.

2. Poudarite kakovost
Pri pridobivanju novih in ohranjanju stalnih strank je izbira kakovostnih sestavin ključnega pomena. Z vašim dobaviteljem se dogovorite, da vam dostavi vedno sveže in kakovostne sestavine in nikoli ne vzemite tistih slabših, samo zato, ker so edine na zalogi. Sledite načelom in visokim merilom, ki ste si jih zastavili; dolgoročno se vam bo izplačalo.

3. Osredotočite se na vrednost
Seznanite vaše goste, da pri pripravi jedi uporabljate izbrane in kakovostne sestavine in izdelke. Sporočite jim, na primer, da pri pripravi zrezkov uporabljate najboljše biološko meso, iz kmetij z ekološkim poreklom. Stranke bodo zagotovo cenile to »dodano vrednost«. Zavedajte se, da so vaši zaposleni tudi v vlogi prodajalcev, ki naj bodo sposobni dobro predstaviti dnevno ponudbo restavracije ter poudariti kakovostne sestavine posameznih jedi.

4. Poskrbite za gosta
Posvetite se stranki, ki je rezervirala termin in prišla točno, vi pa še niste uspeli pripraviti zanj mize. Ne prepustite jo samo sebi, ampak ji ponudite kakšno pijačo, morda predjed ali sladico. S tem izrazite svojo pozornost in prijaznost. Ko je miza zanjo pripravljena, jo pospremite, navežite stik tako, da jo nagovorite, pri čemer naj bodo vprašanja diskretna in zastavljena na način, ko mora gost odgovoriti s celovitimi in kompleksnejšimi stavki.

Majhne pozornosti naredijo na goste velik vtis. Ko vas nekdo obišče večkrat, ga pogostite s kozarcem dobrega vina ali koščkom sladice. Morda boste s tem pridobili nekoga, ki bo postal vaša redna stranka. Lahko se odločite in mu ponudite majhen obrok jedi, ki je dnevna specialiteta ali pa morda novo jed, ki je še niste dodali na jedilni list.

5. Osredotočite se na prodajo
Obstaja velika razlika med sprejemanjem nekega naročila in njegovega »trženja«.

Natakarji lahko predlagajo, da si gostje določene jedi, kot so na primer sladice, med seboj delijo in tako tisti, ki so morda na dieti, ne bodo imeli slabega občutka, da so se preveč pregrešili. Zelo pomembno je tudi, da natakarji poznajo vsako podrobnost ponudbe jedilnega lista in znajo našteti vse sestavine neke jedi, kako je pripravljena in kakšen okus ima. Vaja dela mojstra tudi v gostinstvu in osebje, ki mu zaupamo lahko pomembno pripomore pri ustvarjanju večjega prometa, dobička in zgodbe o uspehu.

vir: objavljeno v reviji Gostinec julij/avgust 2014

<-- Nazaj na Članke
 

Na vrh strani

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani
AddThis
Vtičnik za Facebook, Twitter,...