Vprašajte nas
Izbor izdelkov

Zunanje ogrevanje ni nujno zlo je pa velika konkurenčna prednost - intervju

Grelna miza, grelec Mensa Heating PRO, 400 WZ ogrevanjem zunanjih površin imate že dolgoletne izkušnje. Kako dolgo se že ukvarjate s to dejavnostjo?
S tehnologijo ogrevanja na prostem smo se spoznal nekaj let pred uvedbo protikadilskega zakona, sodelujemo pa z vodilnim proizvajalcem, ki je že več kot 20 let na tržišču tako, da izkušenj ne manjka.

Skrbite tudi za ogrevanje številnih gostinskih lokalov. Kaj pa najpogosteje svetujete gostincem glede ogrevanja vrtov, teras in balkonov?
Za ogrevanje na prostem pride v poštev le en način in sicer električno infrardeče kratkovalovno ogrevanje, ki dosega 96% izkoristek. Vse ostalo je zelo potratno. Tudi če dobimo plinsko gobico v brezplačno uporabo ali kupimo cenene srednje ali dolgo valovne infrardeče električne grelce, ki jih prodajajo v trgovskih centrih, smo že po enem mesecu uporabe v globokem minusu. Torej električni infrardeči kratkovalovni sistem je edini smiseln za zunanje ogrevanje.

Seinfra rdeči grelci za vrt Burdadem let je od uvedbe protikadilskega zakona v Sloveniji. Večina gostincev že ima grelna telesa na terasah. Ali se je prodaja zelo zmanjšala?
Presenetljivo je, da je ravno nasprotno. Prodaja vsako leto raste. Ugotavljamo, da je razlogov več. Še vedno je mnogo gostincev, ki nimajo grelnih teles in se končno odločijo zanje. Mnogi povečujejo kapaciteto ogrevanih delov terase saj spoznavajo, da s tem raste tudi promet. Razlog pa je tudi v tem, da so prvo leto mnoga podjetja videla edinstveno priložnost, da čez noč obogatijo in začela ponujati grelna telesa za terase. Seveda temu ni bilo tako in so program hitro opustili, predvsem zaradi mnogih reklamacij. Sedaj mislim, da smo edini uvoznik kratkovalovnih profesionalih seval in hkrati tudi najboljših seval na tržišču. Je pa žalostno, da nas sedaj kličejo mnogi uporabniki konkurenčnih izdelkov, ker nimajo kje kupiti rezervnih delov. Mi že vsa leta zagotavljamo kakovosten servis in podporo.

Katere opcije so najučinkovitejše za gretje gostov, ki se tudi v hladnejših mesecih zadržujejo zunaj?
Najučinkovitejša opcija so električni kratkovalovni infrardeči grelci, ki edini ne ogrevajo ozračja temveč le telesa. Imajo 96% izkoristek, ki gre v celoti v ogrevanje telesa. Značilnost kratkovalovnih seval je žarnica, torej sevala ali grelci, ki nimajo žarnice, niso kratkovalovni grelci.

Kot gostje včasih opazimo, da je grelcev v posamezni gostilni premalo. Kakšen je doseg enega grelca oziroma koliko miz 'greje'?
Za lažjo predstavo naj omenim, da sevalno gretje deluje podobno kot običajna luč. Višje ko jo postavimo večjo površino bo osvetljevala a posledično z manjšo svetilnostjo na m2 in obratno. Opažamo, da mnogo gostincev razmišlja na način, da bi z nekaj grelci pokril celo teraso. Slednje vsakomur odsvetujemo a vpliva na končno odločitev gostinca seveda nimamo. Moj nasvet je sledeč: bolje, da z nekaj grelci učinkovito ogrevamo le nekaj miz, kot pa celo teraso skoraj brez učinka. Sicer pa je tako, da moramo za ogrevanje doseči med 180 do 360 W/m2. Kar pomeni, da 2kW grelec, ki ima skoraj 100% izkoristek, lahko pogojno ogreva ca 12m2 med tem ko v optimalnem primeru lahko ogreva ca 6m2. Mi priporočamo doseganje srednje vrednosti 200W/m2, kar pomeni, da bi 2KW grelec zadostoval za 10m2. Pomeni, da povprečna terasa, ki ima 60m2 potrebuje 6 seval moči 2kW.

Kakšno razporeditev grelcev priporočate, da je ogrevana največja možna površina?
Kot sem omenil že v prejšnjem odgovoru lahko s samo enim sevalnim grelcem, teoretično dosežemo, da obseva 200 m2 terase a moč na m2 bo zanemarljiva. Sicer pa se priporoča, da grelec sije pod kotom 45° na gosta saj tako obseva večjo površino telesa. Grelci ki so nameščeni direktno nad glavami, obsevajo manjšo površino telesa in posledično je seveda manjši učinek.

Uporabljate le eno vrsto grelcev ali za najbolj optimalen rezultat priporočate kombinacijo različnih modelov?
Lahko se uporablja le ena vrsta grelcev za optimalen rezultat pa se priporoča kombinacija. Sevalno gretje deluje podobno kot sonce. Greje le obsevane dele telesa. Torej je najbolj učinkovito ogrevanje iz vrha pod kotom 45° saj obseva največjo površino telesa. Seveda so v tem primeru noge v senci mizne plošče zato obstajajo še grelne mize, katere obsevajo še noge. Razmišljanje, da bi z močnejšim grelcem ali močnejšo grelno mizo dosegli večji učinek je napačno saj s tem dosežemo le to, da gosta žge v glavo ali noge kar je zelo moteče. Začnejo ga srbeti noge ali lasišče ali ga celo začnejo peči deli telesa. Da ne govorimo o tem, da se uničujejo stoli, mize, pregrinjala in deke še zlasti so občutljivi stoli iz ratana. Osebno priporočam grelce moči do 2kW in grelne mize moči do 0,5kW. S tem dosežemo odlično počutje gosta, hkrati pa še prihranimo na porabi elektrike.

Ogrevanje, zunanje in notranje, je še posebej v hladnejših mesecih lahko precejšen strošek. Imate morda kakšen nasvet glede najbolj varčne rešitve ogrevanja?
Nedvomno je eden in edini smiselen način ogrevanja na prostem električno infrardeče kratkovalovno ogrevanje. Vse ostalo kot so plinske gobice ali električni grelci z infrardečim srednjim ali dolgim valom je metanje denarja skozi okno. Ponekod po evropi je zaradi svoje potratnosti ogrevanje na prostem s plinskimi gobicami celo prepovedano. Sicer pa strošek ogrevanja ni tako visok, kolikor naredi dodane vrednosti lokalu. Za primerjavo imam izračun porabe pri optimalnem ogrevanju, pomeni sevalo z vrha in grelna miza. Torej 2kW sevalo pokriva 10m2 ali drugače dve mizi, kateri sta hkrati grelni s porabo 0,4kW. Pomeni, da je skupna poraba 2,8kW/h ali drugače ca 0,22 EUR/H. Za dvema mizama lahko sedi 8 gostov, ki v eni uri potrošijo min. 25 EUR. Torej predstavlja ogrevanje manj kot 1% realizacije, kar pa je zelo malo saj jo v nasprotnem primeru sploh ni.

Kako pa je s požarno varnostjo pri različnih grelcih?
Vsak izdelek ima navodila za varno uporabo in določene specifike. Nedvomno je potrebna največja pazljivost pri plinskih gobicah saj imamo opravka z odprtim ognjem in plinom. Kar se tiče električnih seval pa je potrebno paziti, da ni neposredno pred sevalom (ca 1m) postavljenih predmetov, ki se lahko vnamejo. Ravno tako je pri grelnih mizah, kjer pa težje zagotavljamo varnostno razdaljo. Kot pa sem že omenil so na trgu grelne mize, ki imajo le 0,4kW moči in so varne celo na dotik otrok. Naši izdelki se ponašajo tudi z vsemi potrebnimi certifikati.

Vir: Revija gostinec št.5/2014

Ponudbo ir grelcev si lahko pogledate tukaj.

<-- Nazaj na Članke

Na vrh strani

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani
AddThis
Vtičnik za Facebook, Twitter,...