Vprašajte nas
Izbor izdelkov

Komur domača hrana zadiši, jo v Učilni OKUSOV prec dobi!

Komur domača hrana zadiši, jo v Učilni OKUSOV prec' dobi!

Ljubljanske pokrite tržnice od nedavnega ponujajo tudi tradicionalno hrano iz slovenskega podeželja. Tik ob Zmajskem mostu je vrata namreč odprl prodajno-degustacijski lokal Učilna OKUSOV, ki turistom in drugim obiskovalcem ljubljanske tržnice ponuja tradicionalne in inovativne jedi ter izdelke iz različnih slovenskih gastronomskih regij.

Ljubljanska tržnica je sedaj obogatena s slovensko kulinarično dediščino
V lokalu, ki ohranja arhitekturne značilnosti Plečnikovih tržnic, lahko obiskovalci naročijo Plečnikov čaj, turško kavo, smoothije s špinačo, ajdovo kašo, ovsenimi kosmiči ali kostanjem. Ponujajo tudi pivo iz lokalnega slovenskega okolja, pa pohorsko pečenico, kranjsko klobaso, kislo zelje in repo, matevž, loško medlo, poštokljo, všenat, kislo mleko z ajdovimi žganci, ričet z lukansko klobaso in še marsikaj. Za sladkosnede pripravljajo izvrstne sladice – od prekmurske gibanice in kremne rezine do gratiniranih ljubljanskih palačink in cesarskega praženca z jabolčno čežano. Obenem obiskovalcem vsak dan ponujajo še okusne malice; do sedaj so lahko poskusili že vipavsko joto, pirino polento, piščančjo obaro, krompirjeve svaljke, bučni golaž, cvetačni narastek in istrsko mineštro.

Nov projekt Konzorcija biotehniških šol Slovenije
Učilna okusov je več kot klasičen lokal, saj je tesno povezana z izobraževalnimi procesi šol, ki so v sklopu sodelovanja Konzorcija biotehniških šol Slovenije lokal tudi zasnovale. To so BIC Ljubljana, GRM Novo mesto ter IC Piramida Maribor. Učilna okusov je realen učni prostor za usposabljanje študentov in dijakov sodelujočih šol, ki bodo z novim projektom pridobili znanja o prodaji, komunikaciji ter drugih praktičnih veščinah vezanih na predstavljanje pridelkov in izdelkov. Izobraževalno poslanstvo Učilne okusov nam razkriva že njeno ime, saj lokal predstavlja dejansko učilnico, ki dijakom in študentom omogoča pridobivanje znanj v realnem učnem okolju.

Sodelujoče šole na takšen način učinkovito povezujejo izobraževalno dejavnost na področju zagotavljanja kakovosti lokalno pridelane hrane in prehrane s potrebami v okolju in s trendi v turizmu. Namen Učilne okusov pa ni le izobraževanje dijakov in študentov, temveč tudi potrošnikov, saj jim želi predstaviti nove nakupovalne navade – obiskovalci lahko izdelke namreč poskusijo in ocenijo, prav tako pa so jim na voljo podrobni podatki o njihovem izvoru. Ponujajo hrano in izdelke, ki so dobro sledljivi, s čimer skrajšajo verigo med pridelovalcem, predelovalcem in potrošnikom. Učilna okusov želi torej povezati pridelovalce, predelovalce ter potrošnike v kratko verigo direktnih odnosov, kjer potrošnik spozna pridelovalca in predelovalca hrane v luči sledljivosti hrane in lahko tako vzpostavi zaupanja vreden odnos.

Domači izdelki maturantov in diplomantov
Večina ponudbe v Učilni okusov je lokalnega izvora iz različnih predelov Slovenije, pri izboru pa sodelujejo vse tri šole. Izbor ponudbe izdelkov so šole začele graditi z lastnimi proizvodi, denimo pekovskimi in slaščičarskimi izdelki, mesninami in kmetijskimi pridelki, manjkajoče proizvode so zagotovili s pomočjo učiteljev in profesorjev šol, ki so z Učilno okusov povezali tiste dijake in študente, ki se ukvarjajo s pridelavo ali proizvodnjo živil. Posledično so v lokalu prostor za predstavitev svojih izdelkov pridobili zaupanja vredni lokalni ponudniki ter maturanti in diplomanti šol Konzorcija biotehniških šol Slovenije. V redni ponudbi najdemo domač kruh, gibanice in potice, piškote, mlečne izdelke, sokove in sirupe, suho sadje, semena, marmelade, moko, čaje in zelišča, vina, likerje, med, olja, kise, testenine in še bi lahko naštevali. Poleg edinstvene kulinarične izkušnje so izdelki v Učilni okusov priročni tudi za prefinjena kulinarična darila, primerna tako za prijateljska kot poslovna srečanja.

Konzorcij biotehniških šol Slovenije s pedagoškim projektom Učilna okusov uspešno sledi svoji viziji, da prodajno-degustacijski lokal postane uspešno regijsko učno in razvojno središče, ki v sodelovanju s partnerji skrbi za izobraževanje in usposabljanje mladine na področju biotehnike in ostalih področij povezanih z razvojem podeželja in mestnih okolij.

Učilna okusov poleg kulinarične dediščine poudarja lokalne arhitekturne znamenitosti
Ljubljančani in ostali obiskovalci ljubljanske tržnice, med drugim tudi turisti, so z Učilno okusov v glavnem mestnem jedru pridobili dodatno ponudbo, ki Slovenijo predstavlja tudi z vidika slovenske kulinarične dediščine. Lokalna kulturna dediščina pa se ne odraža le v ponudbi, temveč tudi v sami arhitekturni zasnovi lokala. Idejno zasnovo za ureditev in opremo Učilne okusov so izbrali na natečaju ter jo zaupali arhitekturnemu biroju Arrea pod vodstvom Maruše Zorec, ki je pred kratkim končala projekt prenove Plečnikove hiše. Arhitekt Jože Plečnik je s svojim delom pomembno zaznamoval vsaj tri evropske prestolnice – Dunaj, Prago in rodno Ljubljano, kjer izstopa ljubljansko mestno jedro s pokritimi tržnicami, v katerih med drugimi deluje Učilna okusov. Da je ponudba še bolj usklajena, vam v Učilni okusov ponujajo celo Plečnikov čaj – čajno mešanico zelišč (meta, janež, dobra misel, materina dušica, žajbelj), ki naj bi jo naš arhitekt še posebej rad užival.

Učilna okusov je edinstven primer združevanja šol in bivših dijakov, študentov ter diplomantov v partnerskih odnosih, katerih cilj je prepoznavnost in podpora slovenskim pridelkom in prehranskim izdelkom ter promocija poklicev v biotehniki. Jedi in izdelki iz slovenskih gastronomskih regij so obiskovalcem na voljo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro ter ob sobotah med 8. in 14. uro. Obiščite jih in si privoščite cenovno ugodne degustacijske menije, njihovo ponudbo pa lahko prevrite na spletni strani www.ucilnaokusov.si.

Učilna OKUSOV
www.ucilnaokusov.si
E: ucilna.okusov@bic-lj.si
T: 01 292 77 85
Naslov: Adamič-Lundrovo nabrežje 1–7, 1000 Ljubljana

Vir: Revija Gostinec 2016

Na vrh strani

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani
AddThis
Vtičnik za Facebook, Twitter,...