Vprašajte nas
Izbor izdelkov

Alkohol na delovnem mestu

Bliža se čas veselega decembra, kjer se veliko ljudi v družbi prijateljev ali zaposlenih s kozarcem žlahtnega poslavlja od starega leta in obenem veseli prihoda novega. Alkohol v telesu povzroča, veselost, sproščenost in zgovornost in je zato dobrodošel spremljevalec hladnih večerov. Tudi ko se zaradi vinjenosti zmanjša samokritičnost in se pojavijo motnje v koordinaciji gibov, ravnotežju, govoru in optičnih zaznavah, je v družbi tolerirano, če s tem niso ogroženi drugi (vožnja pod vplivom alkohola) in se to opravlja v prostem času.

Kaj pa, če se alkoholiziranost pojavi na delovnem mestu?

Delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc.

Alkoholiziranost na delovnem mestu poveča možnost povzročenih napak in prepirov, poveča verjetnost delovnih nezgod in zmanjša produktivnost. Obenem je v gostinstvu zelo pomembna razsodnost zaposlenih, saj morajo zaradi alkoholiziranosti gostov znati pravilno ukrepati ob morebitnem stopnjevanju napetosti med gosti in omogočiti prijetno atmosfero prostora, kamor se bodo gostje z veseljem vračali. Zato uživanje alkoholnih pijač ali drugih prepovedanih substanc tudi za zaposlene v gostinstvu nikakor ne bi smelo biti sprejemljivo, saj je že zaradi narave dela v gostinstvu alkohol dostopen in je tako delavcu olajšano morebitno uživanje. Zavedati se moramo, da je alkohol psihoaktivna snov, katere zloraba (prekomerno uživanje) ima lahko za posledico fizično in psihično odvisnost. Kakor v vseh ostalih dejavnostih, imata tudi v gostinstvu delodajalec in zaposleni določene pravice in obveznosti. Delodajalec mora zaposlenemu omogočiti delo, hkrati pa mu mora zagotoviti varne razmere pri opravljanju dela, kakor to določa Zakonu o varnosti in zdravju pri delu (Ur. list RS, št. 43/11). Pri tem ne sme posegati v delavčevo zasebnost in osebnost ter mora varovati njegovo dostojanstvo pri delu. Na drugi strani se mora delavec vzdržati vseh ravnanj, ki bi materialno ali moralno škodovalo poslovnim interesom delodajalca, spoštovati mora zakonodajo s področja varnosti in zdravja pri delu in upoštevati navodila delodajalca. Novi Zakon o varnosti in zdravju pri delu izrecno prepoveduje delo pod vplivom alkohola, drog in drugih prepovedanih substanc in določa globe za kršitve tako za delavca, kakor tudi za delodajalca. Delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc. Če delodajalec sumi, da zaposleni krši zakon, ga mora odpraviti z delovnega mesta, saj je drugače v prekršku tudi delodajalec. Delodajalec lahko stanje pod vplivom alkohola ugotavlja po postopku in na način, ki ga opredeljuje njegov interni akt. V njem mora določiti primere in pogoje, v katerih se bo testiranje opravilo, postopek testiranja in sankcije.

Kaj storimo, če slutimo, da je zaposleni pod vplivom alkohola?

Osnova za odreditev preizkusa alkoholiziranosti je interni akt, ki ga mora sprejeti delodajalec in z njim seznaniti zaposlene. V njem mora opredeliti naslednje:

• Kdaj se smatra, da je delavec pod vplivom alkohola
• Kdo lahko odredi preizkus alkoholiziranosti
• Kdo lahko izvede preizkus usposobljenosti
• Kdo je lahko prisoten ob izvajanju preizkusa alkoholiziranosti
• Postopek poteka preizkusa alkoholiziranosti
• Kaj storiti, če delavec zavrne preizkus alkoholiziranosti
• Kako ukrepati v primeru, da je delavec pod vplivom alkohola
• Kakšne so sankcije za kršitve


Ko ima izdelan in sprejet interni akt in ko so vsi delavci z njim seznanjeni, lahko delodajalec odredi preizkus alkoholiziranosti na delovnem mestu. To lahko naredi takrat, ko sumi, da je zaposleni pod vplivom alkohola ali pa opravi naključni preizkus, kjer se testira nekaj ali vse zaposlene.

Pomembno je, da preizkus opravi oseba, pooblaščena za testiranje alkoholiziranosti, in da se po zaključenem preizkusu naredi zapisnik, katerega en izvod prejme tudi zaposleni.

Osebe, pooblaščene za testiranje alkoholiziranosti, so osebe, ki imajo potrdilo o usposobljenosti in rokovanju z alkotester in so pooblaščene s strani delodajalca. To je lahko tako zaposleni, kakor tudi zunanja organizacija.

Poskrbite, da uživanje alkohola na delovnem mestu ne postane razvada.

Revija Gostinec - november/december 2012
 

<-- Nazaj na Članke

Na vrh strani

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani
AddThis
Vtičnik za Facebook, Twitter,...