Vprašajte nas
Izbor izdelkov

Brownova terapija

ZDRAVJE – SPROSTITEV


Ljudje, ki delajo v gostinski in turistični panogi so zelo obremenjeni.
Ves čas morajo biti prijazni, vljudni, nasmejani, saj tako pričakujejo njihovi gosti, ki jih sodijo prav po teh njihovih lastnostih.
Od njihovega odnosa do gostov, sodelavcev in nadrejenih je v končni fazi odvisen prihodek, ter s tem uspešnost podjetja.
Toda nobenemu človeku ni dano, da bi bil nenehno prijazen, vljuden, ustrežljiv , nasmejan, sploh pa ne tistim, ki imajo pogosto opravka z denarjem in ljudmi, ki morda kdaj »pregloboko pogledajo v kozarec«.
V tem smislu so gostinski in turistični delavci zaradi napornega dela in pogostega prisilnega zatajevanja svojih čustev, kot je žalost, jeza, nervoza ipd. morda bolj zdravstveno ogroženi, kot nekatere druge populacije prebivalstva.
Preobilica dela pri vsakemu človeku povzroči, da rad pozabi nase in svoje potrebe. Morda je ravno sedaj pravi čas, da si vsi zastavimo nekaj vprašanj:
»Kaj pa jaz? Kdo misli name, ko po naporni službi le še padem v posteljo?
Če ne bom sedaj pazil/a nase, kdaj potem?«

Morda ste že slišali , ali pa še ne za Bownovo terapijo.
Bownova terapija je novejša, neagresivna metoda terapije, ki traja od 30-45 minut ( odvisno od človeka do človeka). Terapevt, ki ima kot podlago del medicinske izobrazbe z nadgradnjo tehnike Bownove terapije, jo izvaja na masažni mizi. Bownova terapija naše telo »spomni«, kako je lahko učinkovito in po njej se telesno ter čustveno dobro počutimo. Po nekaj Bownovih terapijah bomo močnejši, bolj sproščeni in imeli bomo manj bolečin.

Pogosto ljudje bownovemu terapevtu postavijo samo eno vprašanje:
Kako deluje Bownova terapija?
Ker odgovor na to vprašanje zahteva veliko časa, ki ga običajno nimamo, je morda bolje da odgovor ponazorimo z naslednjim primerom:
Le redko ali nikoli ne vprašamo TV serviserja, kateri deli našega TV sprejemnika ne delajo, zakaj je tako in kaj je povzročilo težave. Vse kar želimo je, da strokovnjak televizor popravi, usposobi tako, da poslej brezhibno deluje. Če bi sami poznali delovanje sprejemnika, bi ga tudi sami popravili ali ne?
Povsem enako velja za Bownovo terapijo. Če bi želeli spoznati kako deluje Bownova terapija, bi se morali šolati nekaj let, toda izbrali smo si drug poklic. Vsak človek , ki pride na Bownovo terapijo želi le izboljšanje svojega počutja in življenje brez bolečin.

Kako poteka Bownova terapija:
Pri Bownovi terapiji se ni potrebno sleči, saj se terapevt običajno ne dotika telesa. S svojimi nežnimi potezami učinkuje na naše telo preko obleke. Med samo terapijo bodo kratki premori, ko se vas terapevt ne bo dotikal.
Takrat se boste počutili zelo sproščeno in morda celo zaspali, ali pa se boste osredotočili na pogosto navzoče fizične in subtilne odzive vašega telesa.

Kakšni so učinki Bownove terapije?
Terapija je polna presenečenj, ki pa se ne končajo po zaključeni terapiji, temveč se človeku razkrivajo včasih še naslednjih pet do deset dni. Možne reakcije so nekaj pozitivnega, saj gre za jasno sporočilo telesa, da aktivno išče novo ravnovesje. Pri večini ljudi bodo reakcije neznatne ali jih sploh ne bo. Mar to pomeni da se v telesu nič ne dogaja? Ravno obratno: Bownova terapija sproži različna dogajanja v telesu, vendar ni nujno, da jih oseba zaznava.
Ljudje smo zanimiva bitja, ki dobro zaznavamo vse kar je v zvezi z bolečinami v telesu, toda če nismo posebej pozorni, sploh ne zaznavamo pozitivne premike v telesu, seveda pa dobro vemo kdaj se odlično počutimo in kdaj ne.

Nekaj najbolj pogostih odzivov med in po izvajanju Bownove terapije:
- občutek globoke sproščenosti, ki se pogosto pojavi že nekaj minut po izvajanju terapije
- delna ali popolna ublažitev bolečin je eden od tipičnih učinkov Bownove terapije. Do nje pride hitro med izvajanjem terapije, v nekaj urah ali v naslednjih dneh.
- veliko klientov pripoveduje o različnih občutkih v telesu kot npr. mravljinčavost, toplota, trzanje mišic in občutki breztežnosti.
- poslabšanje navzočega problema je najbolj pogosta reakcija po Bownovi terapiji, ki traja od 24 do 48 ur in takrat se je potrebno ravnati po navodilih terapevta. Telo se namreč v procesu samouravnavanja »spominja« starih poškodb in čustvenih travm, ki smo jih morda zavestno že zdavnaj pozabili.
Bownova terapija je tako nenasilna in nežna, da jo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti: od tistih, ki so telesno in čustveno zelo obremenjeni, do športnikov, starostnikov in otrok. Terapija dobro dopolnjuje načine zdravljenja, ki jih nudi moderna medicina. Uporabljamo jo za zdravljenje že navzočih motenj, pri lajšanju bolečin in kot preventivo.
Predvsem bo zanimiva za tiste, ki že dolgo trpijo bolečine in še niso našli terapije, ki bi jim pomagala.

Praktične izkušnje kažejo, da je Bownova terapija uspešna pri zdravljenju in obvladovanju naslednjih motenj:

- Artritis (bolečine, otekline, zmanjšana mobilnost)
- Alergije ( npr. seneni nahod)
- Astma ( dopolnilna terapija)
- Bolečine ( po poškodbah, motnje v mišično-vezivnem sistemu…..)
- Bolečine v križu, med lopaticami, trtici, išijas, v gležnjih, kolenih, komolcih, ramenih, stopalih
- Glavoboli in migrene
- Rehabilitacija po poškodbah
- Stres ( fizični in emocionalni)
- Športne poškodbe( zvini, pretegi, po operacijah…)
- Vrat ( nihalne poškodbe mehkega tkiva, prekomerna mišična napetost, bolečine, zmanjšana mobilnost)
Bownova terapija samodejno uravnava dogajanja v telesu. Naštete so le nekatere težave kjer terapija pomaga pri izboljšanju počutja.
Ne oklevajmo, bolje da poiščemo pomoč bownovega terapevta, kot da ob svojem napornem delu vijugamo med mizami, prenašamo težke pladnje in vzdihujemo od bolečin.

Objavljeno v majski številki 2015, Revija Gostinec

Na vrh strani

Nastavitve uporabe piškotkov

Spletno mesto uporablja pišotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih ...

Spodaj so navedeni piškotki, pri katerih lahko upravljate z dovoljenji.

Dovoljenja uporabljenih piškotkov


Google Analytics
Statistika obiska strani
AddThis
Vtičnik za Facebook, Twitter,...